VARIETAT FARGA MIL·LENÀRIA

(Oli mil·lenari DOP Baix Ebre – Montsià)

FARGA MIL·LENÀRIA

Aquest oli mil·lenari és producte d’una acurada i laboriosa tasca de recuperació de finques perdudes on trobem oliveres de la varietat FARGA. Són arbres amb un certificat que acredita una edat superior als mil anys i que havent sobreviscut tot superant incendis, glaçades, sequeres i tota mena de plagues encara podem admirar, en tota la seva bellesa i majestuositat, en punts dispersos de la serra i el terme de Godall .


És d’una varietat gairebé extingida que avui ja no es planta perquè ha estat substituïda per altres varietats més productives.

Té a les seves mans l’essència líquida d’un trosset de la història d’aquests arbres que desitgem gaudeixi tal com han fet els nost res avantpassats durant més de mil anys.

Certificació i traçabilitat

L´Agrícola de Godall és un dels molins que elaboren oli mil·lenari certificat d’oliveres mil·lenàries del Territori Sénia. Tot aquest oli procedent de les oliveres mil·lenàries passa els anàlisis químic i pannells de tast oficials corresponents per tal de garantir que la qualitat és suprema. Amb això, i un control total de la traçabilitat del producte, s´aconsegueix la Marca de Garantia Oli Farga Milenària. 

comprar oli d'oliva milenari Lacrima Olea Mil·lenària. De les oliveres de la varietat farga catalogades amb més de mil anys, s'extreu aquest oli delicatessen que és la joia de la corona de la Cooperativa de Godall
segell DOP
oli del baix ebre montsia
marca de garantia oli farga milenaria

Paratge associat a la varietat d’oli mil·lenari: Oliveres Mil·lenàries del Pou les Piques (Godall)

Godall conserva gran quantitat d’oliveres mil·lenàries a la falda de la Serra de Godall (majoritàriament de la varietat farga). Aquestes oliveres formen part del nostre patrimoni natural.

Ens trobem al bell mig del territori Taula del Sénia (zona amb la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món)

40°38’35.17″N 0°26’48.26″E

olivera mil·lenària a Godall (Catalunya)

 

Notes adicionals sobre l’oli mil·lenari de Lacrima Olea.

Oliveres mil·lenàries

L’oli mil·lenari de Lacrima Olea és un oli que es recol·lecta d’alguns arbres de la varietat Farga, catalogats com a mil·lenaris per la Marca de Garantia Oli Farga Mil·lenària (una marca registrada i gestionada conjuntament per diferents sectors públics i privats de les comunitats autònomes d’Aragó , Comunitat Valenciana i Catalunya).

Aquesta marca de garantia audita l’origen i la qualitat d’aquests olis que han de seguir les bones pràctiques del Reglament aprovat pel Ministeri i sota el control exhaustiu dels tècnics, laboratoris i panells de tast oficials, reconeguts pel Consell Oleícola Internacional i d’empreses de certificació.

Les oliveres mil·lenàries, per ser considerades com a tal, han de superar els 3,50 metres de perímetre de tronc a 1,30 metres del terra. Un cop superats els mesuraments, l’organisme oficial, realitza una fitxa d’aquest arbre, indicant-hi la varietat (majoritàriament “farga” (+96%)), el propietari, les mesures, el posicionament GPS, i l’empresa, propietari o cooperativa que ho explota.
Amb això, l’organisme disposa d’un mapa amb la totalitat d’exemplars inventariats.

En el moment de la recol·lecció, la nostra cooperativa ha d’indicar als tècnics de l’organisme auditor, el dia i hora que es realitza la recol·lecció per tal que hi siguin presents i treguin acta que realment les olives i kg obtinguts provenen de les oliveres mil·lenàries indicades .
Un cop el producte arriba a la cooperativa, el control de traçabilitat és exhaustiu, de manera que es verifica la qualitat i quantitat d’oli mil·lenari disponible.

Les mostres s’envien als panells de tast per a que donin la conformitat de la qualitat del producte.

Per tant podem afirmar que tot el nostre oli mil·lenari, està auditat per un exhaustiu sistema de control, el que verifica que si vostè està pensant a comprar o ja té en el seu haver, l’oli mil·lenari de Lacrima Olea de la Cooperativa Agrícola de Godall, podrà degustar un oli premium i de producció molt limitada d’algunes de les oliveres més antigues de tot el món.

Un plaer a l’abast de pocs!