Olis exclussius de producció limitada i de cultiu tradicional

Cooperativa de Godall. Molí d'oli

La Cooperativa de Godall

La unió d’esforços es el principi cooperatiu fonamental. Amb aquest compromís, l’any 1949, els pagesos del poble van fundar l’Agrícola de Godall. Una cooperativa que, des del primer dia, treballa per la sostenibilitat de les explotacions dels socis, la població agrària i el desenvolupament del món rural.

Plegadores d'olives a Godall 1964

La Gent

Directe de l’agricultor. De Godall a casa. De la nostra gent a les vostre cuines i taules. Aquesta és la nostra filosofia, gaudint d’un oli d’oliva d’una extraordinària qualitat fareu més sostenible el nostre territori, que és també el vostre.

Agrícola de Godall

Som una cooperativa petita, situada al cor de la comarca del Montsià, dedicada a la producció i comercialització d’oli d’oliva procedent, exclusivament, d’olives de collita pròpia dels nostres socis. Davant el context econòmic complicat que està vivint el camp català en els darrers anys i, especialment, el sector de l’oli d’oliva, aquest any hem posat en marxa el desenvolupament d’un pla estratègic per ajudar a aconseguir els següents objectius:

(1) dinamitzar i diversificar l’activitat de la Cooperativa;

(2) millorar la rendibilitat dels productes que aporten els socis; i

(3) assegurar supervivència cooperativa a mig i llarg termini.

Història:

La Societat Cooperativa Agrícola Catalana i Secció de Crèdit R.L. de Godall (Cooperativa de Godall), es va fundar l’any 1949 per facilitar adobs i altres productes per a la ramaderia, per tal d’aconseguir millors preus per als socis.

L’any 1959 es creà la Secció Almàssera per a recollir les olives i transformar-les en oli, a fi d’evitar l’especulació dels comerciants. Posteriorment, per tal de que la Cooperativa pogués accedir a la subvenció d’envasat que es va otorgar durant uns anys, l’Agrícola de Godall es va agrupar amb la Cooperativa de la Galera, Ulldecona i més recentment, la del Mas de Barberans sota la marca Acomont, formant una cooperativa de segon grau.

L’any 1964 es va crear la Secció Bodega per recollir el raïm i transformar-lo en vi, pel mateix concepte abans esmentat. Es va construir un edifici amb la maquinaria corresponent i una capacitat de 600.000 litres, aquesta iniciativa va tenir molt bona acollida i al cap de dos anys es va fer una ampliació de 400.000 litres més. A partir de llavors es comença a envasar en garrafes de vidre i es comercialitza per les botigues de pobles de la zona, des de Penyíscola fins Salou, tenint una gran acollida i creant-se un gran mercat. Funciona fins l’any 1988 que a conseqüència de la deballada dels preus del vi i les subvencions per arrencar la vinya fan desaparèixer aquest cultiu del terme de Godall.

La Secció de Crèdit (Caixa Rural en aquells temps) es creà l’any 1966. Fou un gran encert i ha estat el motor de la Cooperativa fins l’actualitat.

L’any 1981 es crea la Secció Frutícola, per la gradual substitució de la vinya per arbres fruiters, principalment presseguers i albercoquers, aquesta secció va tenir el seu moment d’esplendor entre els anys 1990 i 1992 quan estava comercialitzant sobre un milió de kgs de fruita per tota Espanya i molts països estrangers, arribant fins i tot a Russia. Al cap de poc temps ja es va veure que la tendència d’aquesta secció era a desaparèixer per ser principalment plantacions de secà i altra vegada l’entrada de subvencions per a la transformació de presseguers en altres cultius.

Les perspectives de futur tant de la Cooperativa de Godall com del poble, són incertes degut al progressiu envelliment del món rural i sobretot de la pagesia.
Esperem que amb l’ajut de tothom, i amb aquestes ganes de fer un producte de màxima qualitat i de proximitat aconseguim tirar endavant aquest projecte tan il·lusionant per a tots els socis que integren la Cooperativa de Godall
Junta Agrícola de Godall