Olis exclussius de producció limitada i de cultiu tradicional

La Cooperativa de Godall
La unió d’esforços es el principi cooperatiu fonamental. Amb aquest compromís, l’any 1949, els pagesos del poble van fundar l’Agrícola de Godall. Una cooperativa que, des del primer dia, treballa per la sostenibilitat de les explotacions dels socis, la població agrària i el desenvolupament del món rural.

La Gent
Directe de l’agricultor. De Godall a casa. De la nostra gent a les vostre cuines i taules. Aquesta és la nostra filosofia, gaudint d’un oli d’oliva d’una extraordinària qualitat fareu més sostenible el nostre territori, que és també el vostre.
Agrícola de Godall
Som una cooperativa petita, situada al cor de la comarca del Montsià, dedicada a la producció i comercialització d’oli d’oliva procedent, exclusivament, d’olives de collita pròpia dels nostres socis. Davant el context econòmic complicat que està vivint el camp català en els darrers anys i, especialment, el sector de l’oli d’oliva, aquest any hem posat en marxa el desenvolupament d’un pla estratègic per ajudar a aconseguir els següents objectius:
(1) dinamitzar i diversificar l’activitat de la Cooperativa;
(2) millorar la rendibilitat dels productes que aporten els socis; i
(3) assegurar supervivència cooperativa a mig i llarg termini.
Un del pilars principals d’aquest pla es la implantació d’una política comercial basada, majoritàriament, en la venda d’oli envasat d’alta qualitat (olis verge extra i verge). En aquest sentit, pensem que la Cooperativa te la principal eina per portar-ho a cap: un producte d’una qualitat inqüestionable i degudament acreditada a través dels anàlisis i degustacions dels diferents panells que des d’organismes com IRTA es portent a terme campanya rere campanya.
La nostra producció s’elabora, principalment, amb olives d’olivars de les varietats Morruda o Morrut, Sevillenca i Farga, varietats totes elles originaries de la zona geogràfica del sud de la província de Tarragona i nord de la de Castelló i emparades per la Denominació d’Origen Protegida Oli del Baix Ebre-Montsià, a la qual pertanyem des de la seva creació. Tampoc desmereixen altres varietats com ara la picual, empletre i arbequina, de gran qualitat però no incloses baix el paraigües de la DOP. D’altra banda contem en unes bones instal·lacions, totalment adaptades a la normativa actual per desenvolupar uns olis d’alta qualitat i en personal tècnic de gran vàlua per portar-ho a cap.
Tot plegat pensem que dona una peculiaritat especial i diferenciadora als nostres olis, tant en les seves versions monovarietals, com en els coupage.
També estem implicats en la protecció de les oliveres monumentals que hi ha plantades, bàsicament, a zones de l’interior de les Terres de l’Ebre (únicament al nostre terme municipal ja hi ha catalogades 177 exemplars d’oliveres mil·lenàries de les quals els nostres socis en cultiven la major part d’elles). Per aquest motiu la Cooperativa forma part, des de la seva fundació, de la marca protegida “ACEITE FARGA MILENARIA” impulsada per la Mancomunitat de la Taula del Sénia, comercialitzant el nostre “LACRIMA OLEA – MIL·LENARIA”, un oli verge extra elaborat, exclusivament de la varietat farga, en olives procedents d’oliveres catalogades com a mil·lenàries.
Sota aquestes bases es sobre les que estem intentant definir i portat a cap una promoció i distribució pensada per a que els consumidors puguin gaudir i apreciar uns excel·lents productes fets en les nostres terres i a la vegada poder donar als mateixos un valor just que ens ajudi a millorar la rendibilitat de les explotacions agrícoles que en tant d’esforç personal i econòmic estan intentant mantenir els nostres socis.
Per això estem apostant pel model de venda de proximitat, tant en la seva versió directa (agrobotiga, presencia a fires i botiga online) com en circuit curt (presència a botigues gourmet, botigues de proximitat i petits supermercats).
Així mateix, estem en procés de desenvolupar una sèrie d’iniciatives al voltant del turisme d’activitats relacionades amb l’oli d’oliva. Es tracta d’una alternativa al turisme tradicional en la qual les activitats, visites, allotjament, restauració, compres, rutes, senderisme, relax i en definitiva la difusió d’informació i cultura gira al voltant d’un producte de consum, l’oli d’oliva
Història:
La Societat Cooperativa Agrícola Catalana i Secció de Crèdit R.L. de Godall (Cooperativa de Godall), es va fundar l’any 1949 per facilitar adobs i altres productes per a la ramaderia, per tal d’aconseguir millors preus per als socis.
L’any 1959 es creà la Secció Almàssera per a recollir les olives i transformar-les en oli, a fi d’evitar l’especulació dels comerciants. Posteriorment, per tal de que la Cooperativa pogués accedir a la subvenció d’envasat que es va otorgar durant uns anys, l’Agrícola de Godall es va agrupar amb la Cooperativa de la Galera, Ulldecona i més recentment, la del Mas de Barberans sota la marca Acomont, formant una cooperativa de segon grau.
L’any 1964 es va crear la Secció Bodega per recollir el raïm i transformar-lo en vi, pel mateix concepte abans esmentat. Es va construir un edifici amb la maquinaria corresponent i una capacitat de 600.000 litres, aquesta iniciativa va tenir molt bona acollida i al cap de dos anys es va fer una ampliació de 400.000 litres més. A partir de llavors es comença a envasar en garrafes de vidre i es comercialitza per les botigues de pobles de la zona, des de Penyíscola fins Salou, tenint una gran acollida i creant-se un gran mercat. Funciona fins l’any 1988 que a conseqüència de la deballada dels preus del vi i les subvencions per arrencar la vinya fan desaparèixer aquest cultiu del terme de Godall.
La Secció de Crèdit (Caixa Rural en aquells temps) es creà l’any 1966. Fou un gran encert i ha estat el motor de la Cooperativa fins l’actualitat.
L’any 1981 es crea la Secció Frutícola, per la gradual substitució de la vinya per arbres fruiters, principalment presseguers i albercoquers, aquesta secció va tenir el seu moment d’esplendor entre els anys 1990 i 1992 quan estava comercialitzant sobre un milió de kgs de fruita per tota Espanya i molts països estrangers, arribant fins i tot a Russia. Al cap de poc temps ja es va veure que la tendència d’aquesta secció era a desaparèixer per ser principalment plantacions de secà i altra vegada l’entrada de subvencions per a la transformació de presseguers en altres cultius.
La Cooperativa de Godall està molt arrelada al poble, sent la seva única empresa on són socis pràcticament totes les famílies del poble. L’Agrícola de Godall proporciona a la vegada als seus socis, activitats culturals i educatives com cursos d’anglès, informàtica, visites a fires, reunions explicatives de temes relacionats amb la pagesia (des de tractaments agrícoles, temes jurídics, administratius…).