Agrícola catalana i secció de crèdit de Godall SCCL – Premi CDO 2020 al millor oli afruitat madur

Des de l’any 2006, els Premis CDO reconeixen els millors olis d’oliva verge extra de les DOP Baix Ebre-Montsià, Siurana i Terra Alta. Els guardons tenen per objectiu reconèixer la feina i l’esforç dels productors d’oli d’oliva verge extra del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i posar en valor els seus olis.

Alexis Albiol, president de la Cooperativa Agrícola de Godall, sobre el premi al millor oli fruitat madur:

Els inicis del nostre molí cooperatiu van ser sobre l’any 1949 quan als pobles hi havia molts de molins particulars i al final es va decidir agrupar els pagesos i tots aquests molins per fer un molí cooperatiu per donar servici a tota la gent, bé, a tots els socis que es van voler apuntar, amb lo que es va decidir fer un molí nou. Això representa una despesa i un compromís, alguns pagesos ja grans van decidir deixar de ser socis alguns altres doncs bé, al llarg dels anys s’hi han tornat a fer i s’han incorporat a la societat i fins ara.

La principal bandera que tenim a la Cooperativa de Godall és l’oli mil·lenari que és de les oliveres fargues, unes oliveres que estan datades que tenen més de mil anys d’antiguitat. El que s’està destacant molt són les olis monovarietals principalment olis de la Denominació d’Origen Baix Ebre Montsià, que són olis de les olives del territori, les varietats que engloba són sevillenca, morruda i farga.

Poc a poc anem tenint reconeixements amb els olis de la Cooperativa de Godall

-Alexis Albiol-

El nostre oli al final el que li dóna la característica és que estem en una zona de secà, en una zona de molt de vent. Aquí no hi ha grans extensions de terra, també la pluviometria és bastant escassa i el que fa és que tinguéssim una producció limitada. Això fa que sigui un oli que és característic perquè bé, no hi ha una gran quantitat de producció i a més, la recol·lecció també és molt complicada i no es pot mecanitzar perquè són arbres centenaris i això el que fa és donar li un valor afegit al nostre producte.

Poc a poc anem tenint reconeixements, reconeixements internacionals, en este cas, l’any passat van tindre dos reconeixements un a Londres (Lodon International Olive Oil Competitions – LIOOC) i l’altre a Israel (TerraOlivo). En este cas era l’oli de les oliveres mil·lenàries amb el qual vam tindre un primer premi i aquest any, hem tingut el premi de la CDO (Centre de desenvolupament de l’oli).

Enguany ha sigut un primer premi al millor oli fruitat madur, algunes vegades també hem tingut un primer premi i alguns accèssits. Enguany ha sigut amb l’oli de les oliveres de la varietat morrut monovarietal…. Bé al final això és un reconeixement molt important per a la Cooperativa Agrícola de Godall, que és una petita cooperativa, per als nostres pagesos i per a la transformació d’oli que és molt acurada.