L’Agrícola de Godall, un dels únics molins que podran elaborar oli d’oliveres mil·lenàries aquesta collita

Reportatge emès al Telenotícies Comarques de TV3 el 20/10/2022

Nou exemple de com la calor i la sequera estan tocant tot tipus de collites les de l’oliva serà molt fluixa i més en el cas de les oliveres mil·lenàries de l’Ebre.

Víctor Sorribes:
D’aquesta Olivera Monumental no en trauran ni vint-i-cinc quilos d’olives. És una collita molt escassa, una tercera o quarta part del normal i molts arbres ni tan sols es colliran, per què no paga la pena per la poca producció que tenen. Tampoc les oliveres joves tenen producció.

Alexis Albiol (President de la Cooperativa Agrícola de Godall):
Enguany la campanya és un desastre. Calculem sobre un 10% o 20% de la collita. Suposem que és pel canvi climàtic o bé per la calorada al moment de la floració. La gran calorada que va vindre va fer que la flor no quallés i per tant no és ja només les oliveres mil·lenàries sinó totes les oliveres en general que tenen molt poqueta producció.

Cooperativa de Godall - Terres de l'Ebre

Víctor Sorribes:
Responsables de la Mancomunitat de la Taula del Sénia s’encarreguen de comprovar que aquestes olives són d’arbres catalogats com a mil·lenaris. Se’n farà un oli certificat i li pagaran millor al pagès. Enguany calculen que de les 18 marques d’oli d’oliveres mil·lenàries només en podran elaborar 4. No s’arribarà ni als 300 litres, ni una desena part de la producció de l’any passat.

Des de la Mancomunitat reclamen que s’atorguen les ajudes promeses als pagesos que mantenen estes grans oliveres.

Tere Adell (Gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia):
Precisament un any roïn com este, els pagesos que tenen oliveres mil·lenàries encara s’hi veuen més perjudicats per la falta de collita i és per això doncs, la reivindicació de l’Associació Territori Sénia i Mancomunitat Taula del Sénia que la llei 6-2020 de protecció i conservació de les oliveres mil·lenàries que es va fer a Catalunya, es fiqui en marxa i que ja per a l’any que ve, per al 2023, es comencen a pagar estes ajudes.

Víctor Sorribes:
La Mancomunitat ha criticat que la primera inversió de la llei hagi estat per comprar oliveres mil·lenàries que es conservaven en vivers de jardineria en lloc de destinar-les als agricultors.

tags: oliveres mil·lenàries, tv3, Cooperativa de Godall, Alexis Albiol, Tere Adell, Mancomunitat Taula del Sénia, telenotícies comarques, olivera monumental