L’olivera ‘Mil·lènia’ de Godall, premi a la millor Olivera Monumental d’Espanya.

L’olivera Mil·lènia de Godall, ha estat escollida per l’AEMO (Asociación Española de Municipios del Olivo) com la Millor Olivera Monumental d’Espanya 2021.

Aquesta olivera, de la varietat Farga està situada vora el paratge del Pou les Piques (Godall), molt a prop de l’antiga Via Augusta romana. El perímetre de tronc a 1,30 metres del terra arriba als 7,04 metres, sent la major del municipi i una de les més grans de Catalunya.

Segons la datació realitzada per la Universitat Politècnica de Madrid, el seu any d’origen és el 1018, lo que confirma que supera els 1.000 anys d’antiguitat.

Olivera Mil·lènia de Godall, declarada millor Olivera Monumental d'Espanya 2021
Olivera Mil·lènia de Godall, guanyadora del premi a la millor olivera monumental d’Espanya.

L’olivera és propietat d’Alexis Albiol (així mateix, alcalde de Godall i president de la Cooperativa Agrícola de Godall).

La candidatura per optar al premi es va presentar juntament amb la Mancomunitat Taula del Sénia, l’Associació Territori Sénia i la Cooperativa de Godall. Aquestes entitats, es van unir el 2015 per condicionar la finca coneguda des de llavors com a Àrea d’oliveres Mil·lenàries de Godall.

Aquesta olivera, juntament amb les quasi 200 oliveres catalogades mil·lenàries al municipi de Godall, estan protegides gràcies a la Llei aprovada el 2020 pel Parlament de Catalunya, que està pendent de desenvolupament reglamentari en relació a les ajudes que s’hi preveuen.

Al terme de Godall (34km2, molta part d’ells de Serra abrupta) l’olivar ocupa el 40% de la superfície, sent tot ell de secà. D’aquí la importància de la Cooperativa Agrícola de Godall, que aposta clarament per posar en valor aquests tipus d’arbres i el seu oli.

L’olivera guanyadora del premi AEMO, juntament amb la majoria d’oliveres mil·lenàries del municipi serveixen per elaborar l’Oli certificat Lacrima Olea Mil·lenària per la Cooperativa Agrícola de Godall, dintre de la Marca de Garantia Oli Farga Mil·lenària de la Mancomunitat Taula del Sénia.

El 2018 va ser objecte d’una festa d’aniversari amb un concert de la banda de música del poble (Agrupació Musical de Godall), parlaments i un gran pastís de celebració del mil·lenari.

Celebració dels 1000 anys de l’olivera monumental Mil·lènia l’any 2018.

Si tirem atràs en el temps i ens remontem als seus inicis, podem pensar que fou probable que fos plantada quan a Godall, com en altres territoris de la marca, guerrejava el Compte de Barcelona i Al-Mansur, general totpoderós del Califat de Córdoba.

Cal recordar que el premi serà entregat, juntament amb altres galardons de l’AEMO, el proper mes de setembre dintre el marc de la Fira Expoliva 2021 que es celebrarà a Jaén.