Etiquetatge de l’oli d’oliva. El valor de les etiquetes

L’oli forma part de la nostra cultura culinària, per això és important escollir-ne un de qualitat i que aporti els màxims beneficis.

A l’hora de la compra ens hem de fixar en les etiquetes dels envasos, és a dir, en l’etiquetatge de l’oli d’oliva en aquest cas, i sabrem les propietats nutricionals de cadascun.

Quin oli comercialitza la Cooperativa de Godall?

L’Agrícola de Godall, amb les seves diferents marques produeix diferents qualitats d’oli.

En el nivell més baix, trobem Molí Clapises, sota el qual s’envasa oli verge i extraverge en formats PET (garrafa o ampolla de plàstic, en capacitats d’1, 2 i 5 litres).

Recentment s’ha creat la marca Lacrima Aroma, que envasa olis aromatitzats de categoria verge extra dels nostres socis cooperativistes.

Lacrima Olea és la marca premium de la cooperativa que produeix i envasa olis premium: Monovarietals, olis amb DOP Baix Ebre – Montsià i l’oli mil·lenari Lacrima Olea Mil·lenària (també DOP de la varietat farga).

Tots aquests olis provenen directament  de la premsa de les olives i únicament s’obtenen per mitjà de procediments mecànics i amb extracció en fred. Conserven totes les seues propietats, a diferència de molts dels que trobem al supermercat, que sí , poden ser més econòmics, però es tracta d’olis refinats que s’extreuen de l’oli d’oliva llampant (aquest és àcid i no es vol generalment). El refinament suprimeix tant els avantatges com els desavantatges del producte, és un tractament físic i químic molt invasiu.

Pel que fa a l’OOVE és d’admirar l’esforç que hi ha al darrera per tal d’aconseguir-lo. S’utilitzen mètodes de recollida amb borrasses: es necessària la rapidesa del recol·lector, ja que si fa vent i tira els fruits al terra ja no són vàlids. És més autèntic, original i saborós, i el de la cooperativa de Godall també de proximitat.  Quantes persones, màquines, temps s’ha de dedicar per produir i comercialitzar?  Es tracta d’una feina impagable.

Els pagesos i pageses amb la seua voluntat afavoreixen una millor recol·lecció del líquid preuat. Cal afegir que no es tracta d’un oli envasat des de fa cert temps, sinó de temporada, cada ampolla amb la seva característica pròpia, com aquell artesà que elabora un teixit, un calçat, una peça o aquell qui escriu un poema.

Diríem que és únic i irrepetible, cap fluid  és igual a l’anterior ni al posterior, tenen personalitat pròpia, i és això el que permet un sabor i una textura inigualables. Molts clients ens han assegurat que no té res a veure amb els altres olis, l’oli de la Cooperativa Agrícola de Godall és tot un plaer per al paladar, segons diuen, podem fer tots tipus de cocs, pizzes, menjars diferents amb la mateixa ampolla.  Aquí us deixem una altra recepta a provar de fer amb el nostre oli Premium, vinga a veure qui s’anima! Podeu compartir el vostre resultat i etiquetar @lacrimaolea al seu Instagram

cultiu tradicional de l'oli d'oliva

Recepta del COC de MASSANA

Ingredients

½ tassa d’oli

1 tassa de llet

2 tasses de sucre

1 tassa d’anís

2 o 3 ous

farina

3 massanes

25 grams de llevat.

coc de massana

Preparació

En un ribell barregem els ous, el sucre, l’anís, el llevat i la llet. Ha de quedar una pasta ben fina i homogènia. Ben a poc a poc anem posant la farina, en la quantitat necessària per espessir la massa, ha de quedar fina.

Ho deixem reposar durant 4 hores tapant el ribell. Estirem la massa en forma ovalada sobre un paper de barba untat amb oli deixant-ho d’un gruix de ½ cm. També es pot posar en una llauna recoberta amb paper d’alumini. Al damunt posem la poma a mitges llunes o quarts , sense pell ni llavors.

Empolvorem amb una mica de farina i sucre i un rajolí d’oli. Es posa al forn moderat, prèviament escalfat, fins que quedi daurat i la poma comenci a fer-se rossa. Es deixa refredar.