Dia mundial de l’Olivera

La UNESCO va declarar el 26 de novembre com a Dia Mundial de l’Olivera, dia que coincidia amb aquell 26 de novembre de 1992 quan es va inaugurar el Consell Oleícola Internacional (COI) a Madrid, amb la finalitat de contribuir al desenvolupament sostenible i responsable de l’olivera, així com informar dels seus variats beneficis i fomentar-ne la protecció.

L’olivera simbolitza la pau, l’harmonia i la saviesa des de fa milers d’anys.

L’olivera actual (Oleaa europae) prové ancestralment de la varietat silvestre anomenada ullastre.

Segons alguns estudis, la seva aparició es pot remuntar a 500.000 anys sent originària de l’oest d’Àfrica, aconseguint-ne la difusió posteriorment a la zona del Mediterrani.

Primeres referències de l’ús de l’oli i el cultiu de l’olivera: Antic Egipte

Pel que fa a l’ús de l’oli, segurament ens remuntem a l’època de l’Antic Eguipte (segons referències documentals). L’olivera ja apareix representada en sarcòfags d’alguns faraons, donant mostra de la importància d’aquesta planta en aquells temps.

A nivell místic, s’associa a la deessa Isis l’honor de ser qui va ensenyar als homes les tècniques del cultiu de l’olivera.

Adoració a l’olivera: Antiga Grècia

L’adoració a l’olivera per part de l’Antiga Grècia és mundialment coneguda, als Jocs Olímpics celebrats el 776 a. s´oferia una branca d´olivera als vencedors de les diverses proves esportives que es disputaven, així com un premi que consistia en una quantitat concreta d´oli per al guanyador.

Déus com Atenea i Hèrcules tenien com a símbol a l’olivera.

La llegenda diu que Atenea va assenyalar a terra i d’allà va sortir la primera olivera. La mateixa Atenea va dir al rei d’una pròspera i bella ciutat: “t’entrego l’olivera, les fulles de la qual no cauran ni tan sols a l’hivern, el seu fruit alimentarà el teu poble i et farà famós a tot el món”. Amb aquest acte, es va convertir en protectora de la ciutat, la qual va passar a anomenar-se Atenes. (*)

Consolidació de l’olivera a l’època de l’Imperi Romà.

Va ser el contacte comercial entre etruscs i grecs el que va fer que el cultiu de l’olivera s’introduís al que seria l’Imperi Romà.

En aquella època l’oli d’oliva ja era molt popular, utilitzant-se fins i tot per a la il·luminació mitjançant lluernes.

La muntanya de Testaccio, montícul artificial (s I i III dC) que cobreix una àrea d’aproximadament 20.000m2 i amb una alçada de 35 metres, està composta per restes de prop de 50 milions d’àmfores trencades, la qual cosa dóna fe de l’ús intesiu que se li donava a l’oli en aquelles èpoques.

Durant l’època de l’Imperi Romà, el comerç de l’oli obtingut a Hispània es va estendre per tot l’imperi.

L’olivera és un arbre associat a moltes simbologies com la sanació, la fertilitat, la victòria (premi als antics Jocs Olímpics), la pau (plasmada a la bandera de l’ONU), ia l’immortalitat, atès que molts d’aquests arbres poden viure més de 2000 anys.

Felicitació AEMO del dia mundial de l’olivera 2021

Aquest any, l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO) ha felicitat tots els seus socis el dia mundial de l’olivera amb la imatge de l’olivera mil·lenària Mil·lenia del nostre poble (Godall) i que forma part del conjunt d’arbres mil·lenaris gestionat per la nostra cooperativa agrícola.

(*) https://www.elregalodeatenea.es/la-leyenda/