Crida al consum de proximitat per compensar la davallada de vendes a restaurants i fires (TV3 comarques)

Les cooperatives d’oli fan una crida al consum de proximitat per compensar la davallada de vendes a restaurants i fires.

Aquest dijous 12 de novembre vam tenir l’honor de comparèixer a la Televisió de Catalunya (TV3).  Anteriorment havien elaborat una gravació en diversos indrets del terme i es va transmetre al migdia, a la programació que s’encabeix  en l’apartat de comarques.

En el vídeo es tracten diverses temàtiques, totes elles de vital importància. En primer lloc, la feina que suposa per als pagesos mantenir els arbres, collir les olives, i el que significa per a ells. Com a mostra , José , veí i pagès de Godall, comentava que “al final li agafes amor”. És un ofici que requereix  molt  temps, per tant es pot estar perfectament més de mitja hora per collir una olivera si està ben carregada.

La cooperativa de Godall, com altres, promou que es cullin les olives directament de l’arbre ( que no hagin estat en contacte amb el sòl)  per produir oli de la màxima qualitat. A més, té un gust exquisit segons remarquen els entesos en la matèria.

Es tracta d’un oli que s’extreu d’oliveres majoritàriament centenàries, amb tot tipus de varietats tradicionals, com afirmava el secretari de l’Agrícola de Godall. Cal remarcar que la possibilitat de comprar oli d’oliva directament de la cooperativa és un punt a favor i no s’hauria de desestimar per cap motiu.

Seguidament s’informa que degut a les condicions meteorològiques dels últims anys, en concret i la que més ha afectat; la sequera, el sector agrícola demana que es posi en funcionament el canal Xerta-Sénia construït en època de dictadura, i que mai ha arribat a transportar aigua per regar.

Com a conclusió si bé incloent les cooperatives en general, es reclama el consum de proximitat ja que ha segut molt agreujant la baixada de compres per part de la restauració i el fet de no poder assistir a fires pels municipis. 

Per finalitzar informem als compradors i interessats que , tal i com es va fer a Halloween, hi haurà ofertes especials per al Black Friday 📣 . No us ho podeu perdre, pròximament les anunciarem!

Transcripció de la notícia (eina: Pressclipping.com)

Reprenem el Telenotícies amb la campanya de l’oli a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona, on preveuen un 40% menys de producció, bàsicament perquè no ha plogut. Però no només per això, amb fires i restaurants tancats, tenen menys espais on col·locar-lo.

Pare i fill (família Arnau) s’estan mitja hora per collir una sola olivera. I és que les finques tradicionals del Baix Ebre i Montsià són d’arbres grans i poc rendibles.

José Arnau (pagès) –

Hi ha amor per la terra. Els avis i els pares sempre han portat estes terres. És com si tingués amor per estos arbres. Amb esforç es pot portar.

Malgrat les dificultats, cooperatives com la de Godall promouen que es culli directament de l’arbre per elaborar oli de la màxima qualitat. El repte pendent és que es conegui i es pagui el valor afegit de preservar un cultiu tradicional.

Ramon Ferré (Secretari de la Cooperativa de Godall)

L’oli nostre (Lacrima Olea) està fet amb oliveres centenàries com a mínim. Amb lo qual evidentment, hi ha moltes altres generacions abans que nosaltres que feien el mateix que fem ara encara avui, un oli de qualitat de les varietats tradicionals que tenim aquí a la nostra zona (DOP Baix Ebre – Montsià).

Les últimes pluges han afavorit una collita que es preveia minsa després de mesos de sequera. Per no dependre tant d’una meteorologia que cada vegada és més adversa, el sector reclama la posada en marxa del canal Xerta-Sénia, la gran infraestructura de rec pendent al Baix Ebre i Montsià.