Consells per a consumir oli d’oliva

L’oli d’oliva com la majoria d’aliments té un període de consum òptim. A diferència de productes com el vi o el vinagre balsàmic, que guanyen cos al llarg del temps, l’oli d’oliva no millora, al contrari, un cop transcorreguts de 18 a 36 mesos, comença a perdre el seu sabor (l’oli filtrat pot arribar a aguantar en bones condicions fins a 36 mesos) i passarà a desenvolupar un sabor ranci, lo que farà que els aliments els quals s’hauran condimentat amb aquest oli puguin agafar un gust desagradable al paladar.

Si ens arriba a les nostres mans aquella ampolla especial que, més que oli, pareix perfum, amb una presentació espectacular, i uns preus de mercat elevat, no s’hi val a guardar-la com a “trofeu” a l’armari o a la cuina com ho faríem amb un bon conyac. És un producte premium per disfrutar-lo tan bon punt tinguem l’ocasió i intentar evitar passar molts de mesos sense utilitzar-lo, ja que com hem dit, a part de perdre el seu sabor, també s’esgoten tots els beneficis antioxidants que té.

Com emmagatzemar l’oli d’oliva

L’oli té tres enemics naturals que influeixen en la seva degradació, l’aire, la calor i la llum. Per tant, en primer lloc, serà important mantindre o emmagatzemar l’oli d’oliva lluny dels focus de calor (apartar-los dels forns, vitroceràmiques…).

En quant a la temperatura òptima per emmagatzemar l’oli d’oliva, aquesta temperatura va desde els 18/19º fins als 24º. En el cas que l’ampolla d’oli no estigui ben sellada, l’oxigen també provocarà a la llarga que la qualitat de l’oli baixi considerablement.

L’altre factor molt important és la llum. L’oli s’ha de guardar en ampolles fosques, ja que si el recipient és transparent l’oli va perdent la seva coloració característica i tornant-se molt més transparent al llarg del temps. Normalment al mercat, ja sigui amb envasos PET o ampolles de vidre, la gran majoria de olis d’oliva ja venen amb envasos foscos (el més habitual són els tons verds).

consells per a consumir oli d'oliva

Per tant, cal recordar que una vegada oberta l’ampolla d’OOVE, s’ha d’utilitzar amb relativa rapidesa.