VARIETAT ARBEQUINA

ARBEQUINA

Originària del municipi d’Arbeca (Les Garrigues). És la varietat més estesa a Catalunya. Constitueix la base de les DOP “Siurana” a Tarragona i “Garrigues” a Lleida, i està àmpliament disseminada a l’Aragó. Recentment les plantacions superintensives l’han expandit per tot el món. Varietat molt productiva, de precoç entrada en producció i poc alternant. Rústica, resistent a gelades i adaptable a diferents condiciones de clima i sòl, encara que les característiques de l’oli varien significament segons el lloc de conreu.

Perfil Sensorial

Arbequina: Oli verge d’afruitat mitjà, on destaca l’atribut dolç, encara que també es percep notes molt lleugeres de picant i amarg, que denoten la presència de polifenols. Presenta aromes secundàries, que recorden l’herba recent tallada, l’ametlla verda, així com algunes notes de fruites madures. Molt adequat per a mercats de Nadal i ben valorat per cuiners que busquen olis “poc dominants”. Oli àmpliament utilitzat en cupatges , on no interfereix el perfil cromàtic i aporta suavitat en boca.

fruit de les oliveres arbequines (oliva arbequina)
comprar oli directe de la cooperativa. ampolla d'oli verge extra de la varietat arbequina lacrima olea cooperativa godall

Il·lustració associada a la varietat arbequina: Casetes de camp

Els pagesos es quedaven a les casetes de camp durant la setmana per no perdre temps en tornar al poble. Els animals es quedaven també dins, a la part de baix, i els pagesos al damunt, a la “pallissa”.

Partida de les Planes Altes (Godall) 40°40’44.75″N 0°24’18.45″E

Planes Altes, partida d'oliveres del terme de Godall